Хотите любви, любите!
"Хотите любви, любите! Вам никто не мешает, кроме Вас"

Виктор Гречановский
Лучшее решение в психотерапии :)
Лучшее решение в психотерапии: psychotherapy.ua

Виктор Гречановский

Блог / Перехід 2022, рефлексія

28.01.2022 12:15



Перехід 2022, рефлексія

Бий, біжи, замри,
Їж, молись, люби,
Вперед чи назад,
Перехід чи ні?

28.01.2022

Із власних роздумів січня 2022 під час терапевтичних сесій і не тільки...
Ми в переході, із звичного людського існування або зрозумілої "екзистенції" опинилися в переході або незрозумілій "транзистенції".
Ми не повернемося назад, цього не може бути в реальності, як зубна паста вичавлена з тубу, не може бути повернута до вихідного стану, хіба що в снах, фантазіях, мареннях, що мають регресивну природу.
Стрес природньо викликає регрес психологічний і біологічний.
Хочеться сховатись і завмерти, "чік-чік я в доміку" або втекти десь туди "за високі гори" або вдарити когось або щось, так, щоб "земля струснулась"?
Вважаєте цього достатньо в "переході"?
Якщо вважаєте, що так, тоді вітаю вас, ви в глибокому регресі.
Якщо ж ви вважаєте, що регрес не вихід і здатні діяти, відчувати, думати і головне - бути іншим/іншою в новій миті буття, тоді вітаю вас, ви на шляху або в "переході".
В драматичному "тут і зараз", в різних часових поясах, в різних просторах і подіях, в "регресі", в "прогресі", в "переході" ми всі разом, і окрема людина, і родини, і країни, і людство.

Маловідоме історичне фото 1950-х років. 
На лінії кордону, позначеного білою "червоною" смужкою "берлінської стіни". 
Йде суперечка, військові зі зброєю з двох боків вирішують долю дівчини.
Чи дівчина здійснила свій "перехід" чи ще ні, чи буде вбита, чи врятована, чи повернута, чи залишиться на обраному боці, чи вона об'єкт, чи суб'єкт, чи про що ще цей "перехід"? 

Тих, хто знайомий з методом розстановок "constellation", запрошую подивитись на цю "розстановку" де фігури можуть замістити собою долі інших людей, груп, країн і можливо не "там і тоді", а "тут і зараз", де відбувається "перехід".

Кому знайомий метод роботи з драматичним трикутником, де є переслідувач, рятівник і жертва, запрошую подивитись на гру свідомого і несвідомого, внутрішнього і зовнішнього, індивідуального і колективного, де власне також відбувається "перехід".

Хто споглядає сучасне мистецтво не лише з естетичної точки зору, прошу подивиться на цей пост-арт, як намагання поєднати в "переході" образотворче мистецтво і психотерапію Кращого рішення.
??? Відповіді за Вами)



Все записи...
Подписка на новости: