Хотите любви, любите!
"Хотите любви, любите! Вам никто не мешает, кроме Вас"

Виктор Гречановский
Лучшее решение в психотерапии :)
Лучшее решение в психотерапии: psychotherapy.ua

Виктор Гречановский

Блог / Bonsai, психотерапія

09.11.2019 21:24


«Bonsai, психотерапія Кращого рішення»


Це назва майстер-класу, який відбудеться вже скоро, 18.11.19.


Епіграф: «Основи, що закладені в дитинстві людини, схожі на вирізані на корі молодого дерева букви, що ростуть разом з нею і є її невід'ємною частиною» Віктор Гюго


Про що майстер-клас?

Про Bonsai та психотерапію, як практики, що по суті дуже схожі на мистецтво психотерапії, де відбувається зростання, розвиток і розквіт людської особистості.


Що поєднує Bonsai та психотерапію?

Стратегічне терпіння, разом з творчою майстерністю, у супроводженні бажаних змін, в пошуку Кращого рішення.


На що схожа практика Bonsai в процесі психотерапії?

На процес усвідомлення життєвого сценарію, де є місце бажаним змінам в гармонії з природними силами і самою природою.


Як Ви до цього прийшли, запитаєте Ви?

Через усвідомлення власного життєвого сценарію, важлива частина якого формується у 6-7 років.

Саме в цьому віці зі мною сталася подія, яка могла б залишитись незначущим епізодом, але судилося інше.


Гуляючи ввечері влітку біля багатоповерхівки, між тополь на сухій землі, я побачив рослину, котру мабуть хтось викинув з якогось поверху. Жива зелена кімнатна рослина лежала на землі під моїми ногами, суха земля з горщика, де вона до цього росла розлетілася навколо неї. Я міг переступити, або обійти це створіння з довгими тонкими стеблами і переплетеним корінням, яке лежало розхристаним і всихало, тихо приймаючи свою долю, де порятунку не було.


Я зрозумів, що це мій шанс спасти чиєсь життя і навіть не вагався, схопив у руки і побіг додому. Зазвичай мені не дозволялося щось піднімати з землі і брати в руки і тим паче нести додому, але цього разу я не зупинився. Дуже важливе сталося для мене потім, коли ця рослина була прийнята в мою родину і стала рости на вікні, біля якого стояла парта, де я мав робити домашні завдання.


Іноді мені не хотілося робити домашнє завдання, хотілося на вулицю, я дивився у вікно і спостерігав як росла ця, невідома рослина, як вона випустила свого першого пагона.

І те що сталося потім я сприйняв як справжнє диво. Третього листопада мій день народження і саме в цей день рослина розквітла яскравою червоною зіркою на стрункому довгому зеленому пагоні. Мама сказала, що це рослина дякує мені за те, що я врятував їй життя, спас її.


Це було ще за шість-сім років, як вирішив, у свої тринадцять-чотирнадцять, що стану лікарем, психотерапевтом. А тоді я повірив у сказане мамою, більше того, я вірив, що рослина дякує і моїй мамі, що прихистила її, оскільки багато років поспіль ця квітка радувала і маму на її день народження, який також був у листопаді, трохи пізніше.

Так, це був мій перший Bonsai.


Тепер я вирощую інші Bonsai дерева і квіти і скоро у мами був би день народження, ювілей, 85, було б чим порадувати, але…


Шкода, що і квіти і люди ідуть з життя, але… від них залишається дещо, що можна передати у спадок, і це Bonsai, психотерапія Кращого рішення.



Все записи...
Подписка на новости: